Giyim sektörü, gerek yaratılan katma değer gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle Türkiye gibi yoğun nüfusa sahip ülkelerde önemli bir istihdam kaynağıdır.
Giyim ve hazır giyim sanayi sağladığı istihdam imkanı,şehrimiz Kayseri'de üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalı olagelmiştir.
Diğer sektörde olduğu gibi hazır giyim sektöründe de teknolojik gelişmeler paralelinde yapılan işin süresini kısaltmakta ve verimi artırmaktadır.Dolayısı ile yeni teknoloji kullanımını geliştirip destekleyecek temel mesleki eğitimin verilmesi gereği de hissedilmektedir.Bu meslekte yetişmiş eleman bulmakta zaman zaman güçlükler yaşanmaktadır.Nitelikli eleman sıkıntısına çözüm olarak, sınırlı olan mesleki eğitim imkanlarının artırılması gösterilmektedir.İş yerlerinin ücret politikalarında önemli sayılabilecek farklılıklar bulunmakta bu nedenle iş devamlılığı sağlanamamakta ve elemanlar sık sık iş değiştirmektedir.Bilgi ve beceri düzeyi yüksek olan iyi yetişmiş meslek elemanlarının iş bulma şanslarının yüksek olduğu gözlenmektedir.
Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programında ;
1- Kadın Giyim Modelistliği,
2- Erkek Giyim Modelistliği,
3- Çocuk Giyim Modelistliği,
4- İç Giyim Modelistliği,
5- Hazır Giyim model Makineciliği,
6- Deri giyim,
7- Kadın Terziliği,
8- Erkek Terziliği,
9- Kesim
dalları yer almaktadır.
İlimizde bulunan Hazır Giyim sektörü incelenmiş,sonucunda sektörde faaliyet gösteren alanlar saptanmış, bu doğrultuda okulumuzda Hazır Giyim Model Makineciliği dalı seçilmiştir.
Hazır Giyim Model Makineciliği
Tanımı :Hazır giyim model makinecinin sahip olduğu yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Giyim üretim teknolojisi alanında hazır giyim model makineciliği mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Program geliştirme sürecinin her aşamasında,sektör temsilcileri ve kurumlarla işbirliği yapılmıştır.Bu kuruluşların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır.Böylelikle sektör beklentileri dikkate alınmıştır.
12.sınıfta öğrencilerimiz 3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitim kanuna göre okul-sanayi işbirliği çerçevesinde hazır giyim işletmelerinde staj yaparak bilgi ve becerilerini geliştirmektedir.
Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı ile öğrencilere,alan ve dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra yeniliğe ve değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen,hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen,yaratıcı eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler yetiştirmesi hedeflenmiştir.
Program 4 yıl olarak tasarlanmıştır.9.sınıf dersleri tüm yerel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında ortaktır.9.sınıfın sonunda öğrenci ilgi duyduğu alanı belirler ve 10.sınıfta bu alanda eğitim-öğretime başlar.
Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Dersleri
Mesleki Gelişim : Bütün alanlarda ortak olup öğrencinin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine yararlı olabilecek,üretken,bilim ve teknoloji üretimine yatkın,beceri düzeyi yüksek olarak yetiştirilebilmesi, iyi ilişkiler kurabilmesi, işe uyum sağlayabilmesi gibi genel bilgi ve becerilerin verildiği derstir.
Uygulama teknikleri :Bu derste öğrenciye makinede düz ve overlok dikişi yapma; ütüleme ve kesim tekniklerini uygulama; yastık, düz dar etek , tişört, boxer ve 2-6 yaş çocuk elbiseleri dikme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Kalıp Hazırlama Teknikleri:(10.sınıf) bu derste öğrenciye ölçü alma, düz dar etek ,tişört ,atlet ,erkek gömleği, çocuk elbisesi ve Türk bayrağı kalıbı hazırlama yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Tekstil teknolojisi : Tekstil lifleri,iplikler, tekstil yüzeyleri ve terbiye işlemleri ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Giysi Teknik Çizimleri : Bu derste öğrenciye , mesleki hesaplamalar yapma ve giysi teknik çizimleri
yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Kalite Kontrol : Malzeme kontrolü ve üretim kontrolü ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Kadın Giysi Kalıpları : Kadın giyimine ait temel ve model uygulamalı giysi kalıplarını hazırlama ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Üretim teknikleri : Dikiş makineleri ve otomatları , kadın, erkek, çocuk giyimleri ve iç giyim üretim teknikleri ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Kalıp Hazırlama(11.Sınıf) : Kadın, erkek, çocuk giyimi ve iç giyime ait temel ve model uygulamalı giysi kalıplarını hazırlama ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
DÖNER SERMAYE ATÖLYEMIZDE HAZIRLANAN ÜRÜNLER
Okullar için toplu olarak 23 nisan çocuk kıyafetleri,
Özel gün ve yıl sonu mezuniyet kıyafetleri,
Folklor kıyafetleri,
Bayrak ve flama dikimleri,
Ev tekstili ürünleri,(nevresim,çarşaf, yastık ,masa örtüleri v.b)
Mevcut kıyafetlerin bedene ve modaya uygun olması için yapılacak işlemler.
GİYİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN GİREBİLECEĞİ ÜNİVERSİTELER:
· Gazi Ü.Mesleki Eğitim Fakültesi (ANKARA)
· Giyim Endüstrisi Öğretmenliği
· Moda Tasarımı Öğretmenliği
· Selçuk Üniversitesi (KONYA)
· Giyim Öğretmenliği
· Giyim Öğretmenliği(İkinci öğretim)
· Hazır Giyim Öğretmenliği (İkinci Öğ.)
· Marmara Üniversitesi (İSTANBUL)
· Hazır Giyim Öğretmenliği
YÜKSEK OKULLAR
· Dokuz Eylül Ü.Moda Konfeksiyon
· Ege Ü.Moda Konfeksiyon
· Marmara Ü.Moda konfeksiyon
· Dumlupınar Ü.Moda Konfeksiyon
· Pamuk kale Ü.Moda Konfeksiyon
· Hazır Giyim
· Moda Tasarımı
· Konfeksiyon – Hazır Giyim
Bu bölümleri seçen öğrenciler EK PUAN alarak üniversiteye girme şansına sahipler.Ayrıca üniversiteye giremeyen öğrenciler Hazır Giyim ve tekstil atölyelerinde vasıflı teknik eleman olarak çalışabilmektedirler.Kendi başlarına iş kurma imkanına sahiptirler