Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

28.11.2024 195

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı  uygulanmaktadır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve Ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma

• Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma

• Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı'nda ortak kazanımlar şunlardır:

 

• Mesleki yabacı dili kullanma

• Uluslararası özel çorbalar, sıcak ve soğuk soslar, patates garnitürleri, etlerin hazırlanması, et pişirme, balıklar ve su ürünleri, salata ve salata sosları, pilavlar, makarna ve makarna sosları, tatlı yapım teknikleri ve yeni yemek reçeteleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Yiyecek servisi, konuk masasında servis yapma

• Mutfak yönetimi, mutfağın planlanması ve kurulumu, mutfak organizasyonu, mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri, standart reçeteler ve maliyet kontrolü işlemleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Türk mutfağına özgü çorbalar, sebze yemekleri, kuru baklagil yemekleri, dolma ve sarmalar, makarnalar, et ve sakatat yemekleri, komposto ve hoşaflar, hamur ürünleri ve açık büfe ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Yemek gruplarının servisi, içecek servisi yapma

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

·         Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan, 

·         Tat ve koku alma duyumları gelişmiş, 

·         Temiz, titiz, dikkatli çalışan, 

·         Sorumluluk sahibi, 

·         Hızlı hareket edebilen, 

·         Planlama ve uygulama yeteneğine sahip, 

·         İş güvenliğine dikkat eden, 

·         Araştırmacı ve yaratıcı, 

·         İnsanlarla iyi iletişim kurabilen kişiler olmalıdır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

 

 

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ANADOLU TEKNİK PROGRAMI YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI (YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ DALI) HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

Açıklama: C:\Users\User\Desktop\3.png